Miért érdemes gipszkartont használni a lakásfelújítás során?
2015. december 16. írta: Otthonépítés

Miért érdemes gipszkartont használni a lakásfelújítás során?

Ha lakásfelújítás, akkor a gipszkartonozás mindíg szóba került.

lakasfelujitas-szakszeruen.JPGEldöntötte, hogy felújítja lakását, azonban nem szeretné emiatt teljesen felforgatni az otthonát?

Az építkezési anyagoknak idő kell ahhoz, hogy megkössenek, Önnek azonban nincs elegendő ideje várakozni, ráadásul az ezzel járó piszok összetakarítása is teher lenne? Nos, ez esetben a legjobb, amit tehet, hogy gipszkarton segítségével valósítja meg a tervezett módosításokat! A gipszkarton alkalmazása rengeteg előnnyel jár, éppen ezért az elmúlt évtizedekben előszeretettel alkalmazzák renoválás céljából. Most pedig lássunk néhány igazán meggyőző indokot, amiért a gipszkarton valóban jobb választásnak minősül, mint a hagyományos építkezési anyagok, ha változtatni szeretne valamin a lakásában!

A gipszkarton többek között gazdasági szempontból is igencsak előnyös választásnak minősül. Az anyagára is sokkal kevésbé terheli meg a pénztárcáját, mint a nedves építési technikákhoz felhasznált matériák, ráadásul a munkadíjon is spórolhat, hiszen a gipszkartonnal könnyű boldogulni, így felesleges külön szakembert felvennie a munkálatok kivitelezéséhez, akár Ön is megvalósíthatja a tervezett változások az otthonában. A szárazépítés egyszerű és gyors, így télen sem ütközik akadályokba.

furdoszoba-rejtettvilagitas.jpg

A gipszkarton gond nélkül vágható, hajlítható és alakítható, éppen ezért a vele való munka sokkal nagyobb teret enged a kreativitásnak, mint bármilyen egyéb anyag. Készíthető belőle többek között válaszfal, álmennyezet, kazettás álmennyezet, remek hangulatvilágítás, beépített tetőtér vagy akár boltívek kialakítására is használhatjuk. A gipszkarton praktikus választásnak minősül, mivel a vele való munka gyors és hatékony, felhasználási módjának pedig csupán a fantáziánk szabhat határt.

nappali.jpg

Az ásványgyapot szigeteléssel ellátott gipszkarton másik nagy előnye, hogy kiválóan alkalmas hangszigetelésre is, ennek köszönhetően remek álmennyezet vagy válaszfal készülhet belőle. Nemcsak hang-, de hőszigetelés szempontjából is abszolút hatékony. Ez sem elhanyagolható szempont, hiszen az energiaárak évről évre emelkednek, a lakás fenntartásával kapcsolatos díjak minimális mértékben történő csökkentése pedig napjainkban óriási kihívásnak számít. A gipszkarton javára írható még az is, hogy átveszi az adott helyiség hőmérsékletét, így a téglával ellentétben a gipszkarton fal nem sugároz hideget, valamint rendelkezik azzal a kitűnő tulajdonsággal is, hogy nyáron, a fülledt melegben csökkenti a már-már elviselhetetlennek tetsző páratartalmat, télen pedig enyhíti a levegő szárazságát, éppen ezért minden évszakban javul tőle a hőérzetünk.

gipszkarton-almennyezet.jpg

A gipszkarton hihetetlenül biztonságos is, a gipszmagban elraktározott víznek köszönhetően ugyanis tűz esetén például nagyon nehezen gyullad ki és nagymértékben lassítja az égési folyamatot. Ezen kívül hatékony megoldásnak számít a különböző kábelek és vezetékek elrejtése szempontjából is. Attól függően, hogy milyen célra szeretnénk felhasználni, különböző méretben, vastagságban és színben is kaphatóak. Leggyakrabban a fehér gipszkartont alkalmazzák, különösen a szobák esetében például térelválasztás céljából, a fürdőszobákba a zöld színű, míg a tetőtéri helyiségekben inkább a rózsaszínű gipszkartont használják.

A gipszkarton-ellenesek leggyakrabban azzal érvelnek, hogy ez az anyag könnyű súlya következtében túlságosan is gyenge, ez azonban korántsem igaz. A megfelelő módon felszerelt gipszkarton ugyanis képes akár ötven kilogrammot is elbírni négyzetméterenként.

gipszkarton-fal.jpg

A gipszkarton számos előnye mellett még azért is minősül remek választásnak, mert kifejezetten környezetbarát, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy olyan természetes anyagok képezik az alapját, mint a gipsz, a karton és a víz, ebből kifolyólag sem gyártásukkor, sem pedig felhasználásuk során nem szennyezzük a környezetet.

süti beállítások módosítása