Polgári lakások energiatakarékos felújítása
2015. december 20. írta: Otthonépítés

Polgári lakások energiatakarékos felújítása

Lakásfelújítás fűtéskorszerűsítéssel

polgari-lakas-felujitas.jpgAki a századforduló táján épült polgári lakást választ otthonául, nagy fába vágja a fejszéjét.

Ebben az esetben egy lakásfelújítás ugyanis nem pontosan azt jelenti, amit egy újabb építésű lakás esetében. A polgári lakások - eltekintve néhány kivételtől - mind fűtés, mind szigetelés, mind pedig nyílászárók tekintetében igen korszerűtlenek, nem felelnek meg a mai energiafelhasználási normáknak, sem az otthon komfortjával kapcsolatos elképzeléseinknek. Ez azonban senkit ne riasszon vissza! Az egyedi hangulatú polgári lakásoknál nem kell kompromisszumot kötni sem belsőépítészeti, sem energiatakarékossági megoldások tekintetében.

Amint belépünk, a polgári lakások legfőbb sajátossága ragadja meg a figyelmünket. Ez a nagy belmagasság, ami általában 3,5-4 m között váltakozik, de van, ahol még a 4 m-t is meghaladja. Amellett, hogy igen egyedi atmoszférát kölcsönöz a lakásnak és a beépítés, térrendezés számtalan lehetőségével kecsegtet, fűtés szempontjából jó néhány problémát felvet. Egy ilyen lakás fenntartása havi szinten sem könnyű, hiszen nem elég az óriási belmagasság, de a szigetelés nélküli falak, az elöregedett, résekkel, repedésekkel teli ajtók és ablakok még tovább növelik a költségeket. Sok ilyen épületet utoljára 50-60 évvel ezelőtt újítottak fel, magától értetődő tehát, hogy korszerűsítésüket az alapoktól kell kezdeni.

lakasvilagitas.jpg

Egy polgári lakást ahhoz, hogy a 21. századi elvárásoknak megfelelően minőségi otthont nyújthasson, először is energiatakarékossá kell tenni.

A hideg falak belső szigetelése a legelső feladat, ami megoldást jelenthet a belső falak szárazzá tételére, hiszen ezeknél a lakásoknál gyakori probléma a vizesedés és az ehhez kapcsolódóan kialakuló penészedés. A műemlék jellegű polgár lakásoknál a szigetelés sokszor csak belülről oldható meg a homlokzat védettsége vagy éppen tagoltsága miatt. Bár sokszor hallani ellenvéleményt az utólagos belső szigetelés hatékonyságával kapcsolatban, mégis elmondható, hogy a megfelelő technikával végzett szigetelés meghozza a gyümölcsét. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a párazáró rétegről, amivel kizárhatjuk a páralecsapódást. Az utólagos belső falszigetelés hatékonysága külső szigetelés mellett természetesen még nagyobb. Ennek a megoldásnak pedig nagy előnye, hogy költségtakarékosabban, akár saját kezűleg is kivitelezhető.

ablak-felujitasa.JPGA polgári lakások energiatakarékossá tételében főszerep jut az összes nyílászáró cseréjének. Ezek a századforduló környékén készült épületek jellemzően gerébtokos és kapcsolt gerébtokos ablakokkal rendelkeznek, melyeknél két ablakprofilt építettek be egymás mögé, köztük távtartóval. Ezek lehetnek egy- és kétrétegűek, ez utóbbinál két befelé nyíló szárnnyal. Az 1900 után épült házakban a dupla ablakszárnyak között 10-20 cm-es rés van, a pára itt csapódik le az ablaküvegeken, mivel kiszellőzni nem tud. Így a két ablakszárny között a nedvesség állandósul. Ezeket a nagy fakeretes, már-már történelminek nevezhető megfelelő hőszigetelési paraméterekkel lehet felújítani, de még biztosabb megoldás, ha a csere mellett döntünk. Ehhez nem kell feltétlenül tokkal együtt kicserélni a nyílászárót, hiszen lehetőség van a hőszigetelt ablak régi tokba való beépítésére is. Polgári lakásoknál a legjobb a háromrétegű üveg alkalmazása. Mivel ezeknél az építészeti szempontból is értékes képviselő épületeknél fokozottan hangsúlyos a külső megjelenés, a korhű megoldásokra törekedjünk! Amennyiben megtehetjük, a legjobb, ha az eredeti mintájára egyedileg gyártatunk le új, jól szigetelő ablakokat, melyek tökéletesen fognak illeszkedni az épület stílusához.

gazkazan.JPGHa a nyílászárókon már nem szökik ki a meleg, sokat tudunk megtakarítani a fűtésen, főleg, ha energiahatékony fűtési technológiát választunk. A fűtéskorszerűsítés szinte minden esetben velejárója a polgári lakások felújításának. Ezekben a lakásokban gázfűtés található, többnyire parapetes konvektor, ami az egyik legkevésbé gazdaságos megoldása egy otthon felfűtésének. Az egyik legjobb lehetőség a gázkazánnal működtetett központi fűtésre való áttérés, melynek munkálatait a felújítás egyébként is sok kőműves munkával járó folyamatába probléma nélkül be lehet illeszteni. A konvektoros fűtéshez képest megtakarításunk igen figyelemre méltó lesz, ha ezt a módszert választjuk! A gázkazán pedig a melegvíz előállításához is elegendő, nincs szükség keringetők beépítésére a polgári lakásokban. A lehetőségeknek azonban itt még nincs vége, hiszen a kondenzációs kazánokat akár számítógép és okostelefon vezérléssel is kialakíthatjuk.polgari-lakas-furdoszoba.jpg

wc-futes.jpg

plgari-lakas-berendezes.jpg

 

süti beállítások módosítása